Ken je dat gevoel van spanning als je klaar zit om een toets te maken? Heb je wel eens moeite om te onthouden wat je gelezen hebt als er allemaal mensen om je heen zijn? Heb je wel eens gemerkt dat je al reageerde op een situatie, voordat je je bewust was wat je van plan was?
​
Dit zijn allemaal voorbeelden van acties van je zenuwstelsel. Ook hoe je je voelt wordt voor een belangrijk deel aangestuurd vanuit ons zenuwstelsel. Je hersenen zijn een belangrijk onderdeel van je zenuwstelsel, maar daar houdt het niet op! Door je hele lichaam zitten zenuwbanen, verbindingen met je hormoonstelsel, stress-meet-punten en natuurlijk je zintuigen. Dat hoort allemaal bij je zenuwstelsel. Als ik het heb over 'werken met je lichaam', bedoel ik dat hele netwerk.
​
Soms kun je namelijk te maken hebben met het zenuwstelsel dat op punten niet lekker werkt, reacties kunnen uit balans zijn. Dan ervaar je bijvoorbeeld paniekgevoelens op momenten dat er geen echte paniek is of schrikreacties voor situaties waarvan je eigenlijk niet hoeft te schrikken. Ook driftbuien, onzekerheid, onrust, angst, oververmoeidheid en overgevoeligheid kunnen veroorzaakt worden doordat je lijf last heeft van ongecontroleerde reacties.
​
Een groot deel van de reacties van je lichaam worden aangestuurd door reflexen en onbewuste emoties. Een geweldig proces en een prachtige kans om in actie te komen.
Als je graag een volgende stap wil maken en los wil komen van de ingesleten gewoonten waar je last van hebt, begin dan bij je lichaam. Je hoofd volgt vanzelf.
​
Het zenuwstelsel heeft een grote invloed op je gevoel. Werken met het zenuwstelsel kan ook van grote betekenis zijn bij het herstellen van een gezonde balans in je leven of bij het vinden van een nieuwe, betere balans als je merkt dat je niet lekker reageert op de dingen die op je afkomen.
​
Denk daarbij bijvoorbeeld aan
​
-
spanningsklachten
-
moeite met aanraking
-
slechte afweer
-
stress-gerelateerde gezondheidsklachten
-
angsten
-
chronische vermoeidheid
-
overprikkeldheid en hoogsensitiviteit
-
moeite met het maken van verbinding met anderen
-
pittig herstel na een zware zwangerschap en/ of bevalling
-
moeizaam herstel na ziekte of operatie.
​
Bij de begeleiding met reflexintegratie of traumatherapie leer je interactie te krijgen met je lichaam. Je voelt wat er gebeurt en ook hoe je grip kunt krijgen op reacties van je lichaam waar je eigenlijk niet op zit te wachten.
Met name dat voelen en ervaren is een belangrijk verschil met therapieën waarbij gesprekken centraal staan.
Bij spreken en denken worden de buitenste delen van de hersenen gebruikt. Voelen zit dieper en het werken aan een goede balans in het emotionele deel van het brein, heeft echt invloed op hoe je je voelt. Je krijgt daardoor grip op je basis-reacties en je emotionele reflexen.
​
Een behandeling bij Soepel Leven begint met het inventariseren van de zorgen, spanning of problemen waar jij last van hebt.
Er is tijd om echt naar je te luisteren en veel aandacht voor jouw situatie. Samen bekijken we wat jij nodig hebt om verder te kunnen.
Alle stappen worden op jou afgestemd en in samenspraak met jou ingezet.
Je krijgt oefeningen aangeboden om thuis te doen, maar er is ook ruimte om het juist even helemaal los te laten en de oefeningen vooral door mij te laten doen.
​
Je kunt zonder verwijzing kiezen voor begeleiding door Soepel Leven.
Het is ook mogelijk om reflexintegratie in te zetten als complementaire methode naast een behandeling in de reguliere zorg zoals een psycholoog, fysiotherapeut, huisarts of specialist.
Goede communicatie onderling is daarbij belangrijk en dat is voor mij met mijn achtergrond in de zorg, een vanzelfsprekende zaak.
"De afgelopen jaren hebben veel van me gevraagd. Dat was nodig en goed, maar ik ben wel uit balans geraakt. Ik heb het gevoel dat ik ook snel uit m'n goede doen ben als er iets vervelends gebeurt of gezegd wordt. Daar zou ik wel wat aan willen doen".
​
Je lichaam kan zich heel goed aanpassen aan een omgeving die veel van je vraagt. Dat is prima als een tijdelijke aanpassing, op de lange duur kost het je soms teveel energie. Dat kan een baan zijn die veel van je vraagt, mantelzorg of zorg voor je kinderen.
Reflexen die hier een rol spelen zijn bijvoorbeeld Moro en hands-supporting.
Moro is een belangrijke reflex die te maken heeft met vasthouden en loslaten, met alert zijn en weer terug kunnen ontspannen.
Hands-supporting heeft veel te maken met grenzen. Wat is jouw zorg? Wat is van een ander? Hoe zorg je dat je niet teveel op je schouders neemt? Die balans wordt beter met het integreren van de hands-supporting reflex.
​
"Ik ontdek steeds meer dat ik een deel ben van mijn familie. Dat mijn leven veel te maken heeft met het leven van mijn ouders en voorouders. Sommige patronen zitten er zo in. Maar in hoeverre kan ik mijn eigen pad bewandelen? In hoeverre moet ik altijd zo blijven reageren? "
​
Dat is een prachtige vraag. Met de Soepel Leven-bril op, zie je dat je zenuwstelsel soms reacties gewend is, gebaseerd op oude situaties. Als kind was het bijvoorbeeld nuttig om je rustig te houden of juist om te schreeuwen, als tiener was het nuttig om jezelf weg te cijferen of juist heel erg mee te veren. Een reactie die je soms vast blijft houden.
Nu is het tijd om je lichaam te bedanken voor die reacties en die los te laten. Dat doen we door de reacties die actief zijn geworden, soms jaren geleden, weer in balans te brengen. Je voelt de ontspanning ontstaan, een diepe zucht kan je laten merken dat je het los laat.
Een reflexen die vaak actief is, is de hand-grasp. Daarmee houd je grip, maar soms is de grip te sterk, kost het je meer kracht dan je lief is. We leren je handen om rustig vast te pakken en niet te grijpen. Door met je lijf zo bezig te zijn, wordt het ook makkelijker om nieuwe situaties ook rustig vast te pakken. Een stuk ontspanning in je lichaam, dat zijn effect heeft op het brein.
​
"Ik herken heel veel als ik lees over hoog-sensitiviteit, hooggevoeligheid of hsp. Ik ben blij dat ik beter begrijp wat er gebeurt, maar is er ook iets aan te doen? "
Ja, dat denk ik wel.
Je zenuwstelsel heeft namelijk een grote invloed op de manier waarop prikkels verwerkt worden. Alle informatie uit de omgeving wordt je aangeboden via je zintuigen. Er komt zoveel informatie binnen via de ogen, oren en huid, dat er eerst gefilterd wordt, in je hersenen. Daar wordt heel snel beoordeeld of de informatie het sein "veilig" of "onveilig"betekent. Als die beoordeling te vaak leidt tot het sein 'onveilig', blijf je voortdurend alert. Want als de situatie om je heen onveilig is, mag je niks missen. Alle prikkels moeten nauwkeurig beoordeeld worden en het kost veel tijd om dat allemaal te verwerken.
Hoe komt het dan, dat je lichaam steeds het sein 'onveilig' geeft, de situatie is toch veilig?
Als er ooit een flink stressvolle situatie is geweest, waar het sein 'onveilig', terecht is afgegeven, blijf je daar soms in hangen. En doordat je steeds zoveel prikkels binnenkrijgt, is het extra moeilijk om terug te schakelen.
Met traumatherapie kan ik je helpen weer af te stemmen op voor jou veilige hulpbronnen. Je stelt je een situatie voor waarbij alles juist helemaal in orde en veilig is en voelt wat dat doet in je lichaam.
Is dat moeilijk? Nee, ik leer het je graag. Het is een heel andere manier van communiceren met je brein.
​
"Doorpakken, daar hou ik van. Ik zet me enorm in en haal goeie resultaten. Ik maak lange dagen, zorg dat mensen meegaan en ben dol op de resultaten. Zelden ben ik een dag ziek, ik ga gewoon door!
Als ik ga sporten ga ik er ook helemaal voor. Ik meet wat ik doe en kijk hoe ik steeds harder kan.
Wel merk ik dat ik soms slecht slaap en dat ik wel lang tijd nodig heb om van m'n verkoudheid af te komen. Dat begrijp ik niet helemaal, ik eet toch gezond?
​
Stress kan wennen. Als je altijd met veel stress te maken hebt, heb je dat zelf niet zozeer meer in de gaten. Ondertussen zijn de niveaus van je stresshormonen wel gestegen. Je lijf is voortdurend paraat.
Door het integreren van de rugreflexen en door het toepassen van het stress-hormonen protocol werk je onder begeleiding aan ontspanning voor je lichaam. In stappen laat je het stressniveau wat zakken en door kleine veranderingen aan te brengen in je planning, breng je meer rust in je leven. Veel mensen voelen hier voor het eerst in lange tijd weer echt ontspanning. Dat is niet alleen heel prettig maar ook heel gezond voor je lichaam. Je immuunsysteem knapt er bijvoorbeeld enorm van op.
​
tip voor thuis: Een half uur wandelen per dag is bewezen nuttig! Wandelen in het groen telt dubbel. Trek even tijd uit voor een pauze en je kunt efficiënter verder. Je ademt even lekker door, je beweegt even, beter!
​
"Ik ben dus dol op de kinderen, maar zeg, het kost ook bakken energie! Die jongste van ons is druk! Wat een eisen heeft dat kind. En aan de oudste heb ik ook m'n handen vol. Ik loop altijd te rennen, regel alles en kom amper toe aan een boek, terwijl ik weet dat dat juist ontspant!"
​
Soms is door gebeurtenissen uit het verleden de balans verstoord. Je voelt je gejaagd, druk en onrustig. Dat straal je ook uit, eerlijk gezegd. Het kan een emotionele gebeurtenis zijn van vroeger, een stressvolle zwangerschap of een heftige bevalling, soms ook echt traumatische gebeurtenissen die nooit lekker opgeruimd zijn. Oude stress is opgeslagen in je lijf. Je reflexen zijn gewoon nog actief van toen. Door die te integreren met het "oude-stress" programma, voel je dat je lijf nog een stap terug kan schakelen. Een rustige vader en een relaxte moeder zijn een heel fijne en belangrijke basis voor de ontwikkeling van de kinderen.
​
tip voor thuis: Rust is besmettelijk ;) Als het jou lukt om rustig te worden, nemen de kinderen dat ook over. Als jij superdruk bent, is dat meestal geen voorbeeld voor de kinderen om rustig aan te doen. Laat zien hoe je je ontspant. Pak wel een keer 's middags je boek of de krant en laat je kinderen hun eigen gang even gaan. Ze kunnen meer dan je denkt! Of breng ze naar school en zet eerst een flinke kop thee voor jezelf, zo kwartiertje pauze en dan verder, dat is winst!
"Ik ben al vaker bij de huisarts geweest en kom ook bij Het Kruispunt, centrum voor bekken(bodem)problematiek, in Heemskerk. Nou hebben zij me aangeraden om eens over reflexintegratie na te denken. Hoe stel ik me dat voor?"
​
Bij het bekken spelen vaak verschillende factoren een rol. Houding, spierspanning, omgaan met pijn. Soms kan het ook helpen om de rol van het zenuwstelsel mee te nemen. Goed voelen, goed aansturen van spieren en het verwerken van spanning, zijn juist taken van het zenuwstelsel. Reflexintegratie kan dan inderdaad een goede aanvulling zijn.
Soms komt de vraag na een bezoek aan het kruispunt, soms adviseer ik om ook naar Het Kruispunt te gaan. De lijnen zijn kort en dat werkt gemakkelijk. Vertrouwelijke informatie blijft altijd vertrouwelijk, daar kun je bij iedereen van op aan.
Meer over het bekken en reflexen lees je hier.
​
​
Hoogbegaafdheid
Snelle denkers en sterke voelers, met of zonder hoog IQ
Hoogbegaafdheid, moet je daarvoor naar therapie?
Dat is een zeer terechte vraag, die ik in eerste instantie met 'nee' zou beantwoorden. Hoogbegaafdheid is een aangeboren, sterk ontwikkeld talent, je kunt of moet er niet zoveel aan doen als je dat hebt.
Waarom dan toch hoogbegaafdheid bij Soepel Leren en Soepel Leven?
​
Een eerste antwoord: Omdat er heel veel hoogbegaafden in de praktijk komen die enorm geholpen blijken te worden door reflexintegratie en ik graag uitleg waarom.
De meest voorkomende problemen waar reflexintegratie op past zijn:
-
omgaan met een overload aan prikkels
-
heel goed weten wat er in je hoofd zit, maar weinig contact met je lijf hebben.
-
omgaan met het 'anders' zijn.
-
omgaan met stress.
Meer over hoogbegaafdheid lees je hier.
"Kunnen we iets doen, zonder dat er veel gepraat wordt?"
​
Ja, zeker.
We werken juist met je lichaam, omdat daar de ontspanning te vinden is.
​
Dus ook als praten lastig, moeilijk of vervelend is, welkom.
​
​
Drie-daagse: totaal ontspannen.
Totaal ontspannen, Soepel Leven.
​
Drie dagen opladen, stress loslaten en ervaren hoe je soepeler kunt leven. Dat kan bij Soepel Leven!
​
Combineer de stress-verlagende behandeling van Soepel Leven met de prachtige natuur hier in de omgeving. Rust vinden in jezelf en in de duinen of aan het strand.
​
Van wandelen in de natuur is bekend dat het een heel goede manier is om je stress te laten zakken. Laten we hier op een paar kilometer van de praktijk nou een geweldig mooi, groot, groen natuurgebied tot onze beschikking hebben, inclusief prachtig strand! Ik wijs je er graag de mooie plekken.
De ingrediënten van dit 3 daagse ontspanningsarrangement zijn:
​
-
een kennismakingswandeling in de duinen.
-
4 behandelingen reflexintegratie en stress verlagende oefeningen van 75 minuten, verdeeld over 3 dagen.
-
wandelroutes op maat in Nationaal park De Kennemerduinen.
-
Toegangskaartjes voor de duinen.
-
Vervoer naar begin- en eindpunt van Lange afstandswandeling (L.A.W.) Nederlands-Kustpad, van Wijk aan Zee naar Egmond (of Castricum). Of naar begin en eindpunt van etappe 12 van het Noord-Hollandpad
-
Tips voor restaurants in de omgeving
​
De prijs van deze 3-daagse is €489,- per persoon.
​
Je kunt dit arrangement aanvullen met:
-
2 overnachtingen, bijvoorbeeld bij
-
B&B in de Wolken in Uitgeest, waar ik goede contacten mee heb.
-
Hotel Sonnevanck in Wijk aan Zee.
-
-
overnachting voor partner/ 2e persoon, ook als hij of zij zelf geen gebruik maakt van de behandelingen.
-
OV-fietsen vanaf station Beverwijk. (Bij een boeking bij B&B In de Wolken is het gebruik van een fiets inbegrepen).
​
Hoe werkt het?
-
Het arrangement is te boeken op een maandag-dinsdag-woensdag of dinsdag-woensdag-donderdag op basis van beschikbaarheid. Overnachtingen zijn ook op basis van beschikbaarheid. Komt een andere combinatie van dagen je beter uit, laten we kijken hoe het past.
-
Op dag 1 is de kennismakingswandeling en een behandeling.
-
Op dag 2 is er een behandeling aan het begin van de dag en aan het eind van de middag of begin van de avond.
-
Op dag 3 is er een afrondende behandeling en als je dat prettig vindt het meegeven van oefeningen.
-
-
Vervoer van en naar het Nederlands-Kustpad is inbegrepen. De rest van het vervoer is op eigen gelegenheid.
-
Het doel is een zo ontspannen mogelijke indeling voor jou. Combineer je de behandelingen liever met een saunabezoek of ga je liever zwemmen in het meer in de duinen bij Haarlem, voel je vrij!
​
Reflexintegratie biedt ondersteuning bij het maken van de volgende stap. Ik begeleid je, ik kan je ondersteunen en daarna voel je je krachtig genoeg om het zelf op te pakken.
Je blokkades, je hobbels en je storende reflexen, die leer je te beheersen.
​
Een kennismakingsgesprek is gratis. Wil je ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Neem eens contact op en voel hoe het is voor jou. Als je er een goed gevoel bij krijgt, inventariseren we wat je nodig hebt. Je zit niet direct aan lange trajecten vast, hulp op maat. Soepel Leven. Ook voor meer informatie over de drie-daagse kun je onderstaand formulier gebruiken.
Na het invullen van het contactformulier, neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op.
Bellen kan ook: 06 42241346. Graag tot ziens!
​
​