top of page

stress

Ons lichaam heeft ook pantsers, ze beschermen ons waar nodig. 

Kortdurende stress is heel handig. Teveel stress kan je ook blokkeren. 

Stress heb je nodig om even te pieken. In noodsituaties kan een stress-reactie je beschermen tegen gevaar. Dat is heel belangrijk en nuttig. Na deze korte periode van stress, gaan, als het goed is, in je lichaam alle alarmbellen weer uit en kun je weer rustig verder. Tijdens stress werkt je lichaam aan overleven. Maar met de alarmbellen aan is het lastig groeien, leren, ontwikkelen en ontspannen. 

Soms blijven die alarmbellen toch aan, ook als het gevaar geweken is. Op dat moment kun je last krijgen van stress. Je komt niet meer op adem, je kunt last krijgen van je weerstand, je geheugen, je gedrag, je huid, je 'lekker in je vel zitten'. 

Svetlana Masgutova ontwikkelde een serie reflex-oefeningen speciaal voor mensen die last hebben van stress. Dat kan ontstaan zijn door een ernstige situatie waar je korte tijd in zat, of door een wat langere periode van stress die zo zijn tol eist. Stress is iets heel persoonlijks. Bij sommige mensen is een trauma echt vast gesteld. Anderen hebben wel last van de stress, zonder dat ze precies weten wat de oorzaak daarvan is. 

Als je lichaam last heeft van stress, kun je vaak aangeven waar je in je lichaam die stress voelt. Als je het kunt voelen, kun je het ook aanpakken, dat is het uitgangspunt van Svetlana Masgutova. 

Ik leerde deze technieken van haar. Ik ben heel enthousiast over deze methode. Ik zie nu zelf hoeveel rust het lichaam kan vinden door deze behandeling te ervaren. 

Als je het prettig vindt om je verhaal te vertellen, zal ik altijd een luisterend oor hebben voor je. Maar, praten, opnieuw beleven, en alle details boven halen, hoeft niet bij deze methode. Dat maakt het zeer toegankelijk voor jong en oud.

  • Voor iedereen die eraan toe is om een nieuwe stap in zijn leven aan te gaan maar voor wie het nog niet zelf lukt.

  • Voor iedereen die gelooft dat minder stress een positieve invloed heeft op zijn gezondheid (bijvoorbeeld eczeem, prikkelbare darm, hoofdpijn)

  • Voor kinderen en volwassenen die zich altijd 'druk' of onrustig of angstig voelen. 

Tijdens de behandelingen, help ik je lichaam om zich te realiseren dat de alarmbellen weer uit kunnen. We vertellen je lichaam: "De situatie is veilig, het is goed, ontspan en laat je bescherming maar weer naar de achtergrond varen. Kruip maar weer onder je schild vandaan". Niet met woorden, maar met beweging van je lijf. Ik leg van te voren uit wat ik ga doen en laat je vervolgens het ontspannen gevoel ervaren. 

Telefonisch overleg of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek is altijd de aangewezen eerste stap. Het is goed om te weten dat er een alternatief is, voor de manier waarop je nu stress ervaart. Voel zelf wanneer de tijd rijp is om aan dat alternatief te werken.  

De wereld gaat weer open, de bescherming blijft in de buurt.

bottom of page