Hoogbegaafdheid
Snelle denkers en sterke voelers, met of zonder hoog IQ
Hoogbegaafdheid, moet je daarvoor naar therapie?
Dat is een zeer terechte vraag, die ik in eerste instantie met 'nee' zou beantwoorden. Hoogbegaafdheid is een aangeboren, sterk ontwikkeld talent, je kunt of moet er niet zoveel aan doen als je dat hebt.
Waarom dan toch hoogbegaafdheid bij Soepel Leren en Soepel Leven?
​
Een eerste antwoord: Omdat er heel veel hoogbegaafden in de praktijk komen die enorm geholpen blijken te worden door reflexintegratie en ik graag uitleg waarom.
De meest voorkomende problemen waar reflexintegratie op past zijn:
-
omgaan met een overload aan prikkels
-
heel goed weten wat er in je hoofd zit, maar weinig contact met je lijf hebben.
-
omgaan met het 'anders' zijn.
-
omgaan met stress.
Een overload aan prikkels.
Een van de kenmerken van hoogbegaafdheid is een versterkt bewustzijn. Daarmee wordt bedoeld dat naast het hoge IQ (of zelfs ten gevolge van het hoge IQ) de omgeving en soms ook de innerlijke wereld, versterkt wordt waargenomen. Allerlei prikkels uit de omgeving, komen in grote hoeveelheden, in grote kracht en in grote intensiteit binnen. Het kan heel handig zijn om dat te weten en te begrijpen.
Daarbij weten we dat heftige of traumatische ervaringen kunnen zorgen voor actieve overlevingsreflexen. Actieve overlevingsreflexen zorgen ook voor versterkte werking van je zintuigen. Als je in een noodsituatie bent, zorgt je zenuwstelsel voor wijde pupillen zodat je alles extra goed ziet. Ook wordt je gehoor versterkt opgevangen zodat je alle dreiging goed kunt horen. En je tastzintuig staat op scherp: laten we alles voelen wat er te voelen is. Het filter verzwakt en de zintuigen verscherpt. Ook als het 'trauma' al wat langer geleden heeft plaatsgevonden, kunnen die reflexen actief zijn en die verscherpte waarneming blijven.
De hoogbegaafde persoon die trauma meegemaakt heeft, is dus dubbel aan de beurt! Beide systemen zorgen voor extra prikkels. Het snelle denken stimuleert ook nog de verwerking van álle prikkels en je begrijpt opeens hoe het komt dat je hoofd nooit stil lijkt te staan.
Met reflexintegratie
-
balanceer je de schrikreflexen,
-
kun je het gevoel van veiligheid stimuleren via de huid
-
kun je door middel van stevige aanraking de hoge opwinding (hoge arousal) laten zakken.
Ik ben anders!
Wie ben ik dan?
Dit deel heeft twee aspecten.
Voor kinderen is het een stuk erkennen van wie ze zijn en ontdekken bij wie ze wel horen als ze zich niet aangesloten voelen bij de rest van de klas. Reflexintegratie kan helpen bij het goed voelen van je eigen lijf en daarmee je eigen grenzen en je eigen ik. Ook kunnen we boosheid, verdriet en frustratie een plek geven over deze best lastige situatie, waardoor het ook verwerkt kan worden en niet steeds de kop opsteekt.
Voor volwassenen kan met reflexintegratie en lichaamsgerichte coaching een stuk herstel plaatsvinden voor dat deel van jezelf dat zich jarenlang onbegrepen, ongezien en ongehoord heeft gevoeld. Je komt er op je dertigste achter dat je hoogbegaafd blijkt te zijn en nu begrijp je jezelf eindelijk. Een ervaring die je altijd miste: begrip. Door met je innerlijke kind te werken, kun je met terugwerkende kracht ook hem of haar begrip, erkenning en ruimte geven. En dat voel je nu in je lijf, een heel bevrijdend gevoel. Klinkt dat vaag? Dat begrijp ik ja. Ik moest er zelf ook even aan wennen, maar de praktijk heeft zo goed gewerkt voor een aantal mensen, dat ik het toch zo benoem. Ook andere vormen van trauma-coaching kunnen ingezet worden.
Aandacht voor het lijf
Hoofd vs. de rest :)
Voor veel hoogbegaafden is het hoofd 'the place to be'. De balans tussen hoofd en de rest kan wel wat aandacht gebruiken!
Sommige kinderen leren dat al. Voor sommige volwassenen is dit ook een hele ontdekking. Tijdens de sessies wordt weinig gesproken, maar veel gevoeld en ervaren.
Rustiger slapen, beter concentreren en minder 'in het hoofd zitten' zijn de positieve effecten die je van de behandeling kunt verwachten.
Anders omgaan met stress
Hoe reageer je op stress?
Hoe komt het nou dat de een zoveel meer last heeft van stress dan de ander?
De verhouding tussen draaglast en draagkracht speelt daarbij een rol. Met reflexintegratie kun je werken aan de draagkracht. Door te leren hoe je via het lichaam kunt ontspannen, heb je een belangrijke extra tool in handen om lekker in je vel te zitten.
Als je een snelle denker bent, kun je soms alle noodscenario's totaal uitgedacht hebben en daar last van hebben. Doordat je veel weet, veel bedenkt en je zo goed beseft wat er allemaal kan gebeuren, kan je draaglast hoog aanvoelen. Doordat je je veel zorgen maakt, nemen je stresshormonen toe en zo kom je makkelijk in een vicieuze cirkel terecht.
Deze cirkel leer je te doorbreken door je via lichaam ontspanning te leren voelen en door via (zelf)aanraking je stresshormonen juist te laten zakken. Je leert makkelijker mee te veren op de golven en zo soepeler te leven.
Het geruststellen van een angstig kind lukt niet altijd met woorden en nog meer uitleg. Het kan heel fijn zijn om via huidcontact en aanraking, een ander kanaal te hebben om toch je kind te kalmeren als dat nodig is. Daar is reflexintegratie heel geschikt voor.
Hoogbegaafdheid en ik
Soms komt het zo op je pad
Sommige onderwerpen zoek je op, andere dingen komen op je pad. Hoogbegaafdheid is echt iets dat op mijn pad is gekomen.
Wat een boeiend pad blijkt dit te zijn.
Ik zal niet de indruk wekken dat ik alles wel even weet over hoogbegaafdheid en verwijs je graag naar hoogbegaafdheidexperts voor allerlei achtergronden.
Wel merk ik dat ik veel affiniteit heb met de snelle denkers en sterke voelers en dat we elkaar snel en goed begrijpen. Zoals een cliënt zei: "Ik weet niet of jij hoogbegaafd bent, maar het is wel lekker levelen en prima communiceren met jou, dat doet er toe voor mij!"
Zo blijkt hoogbegaafdheid dus heel goed te passen in zowel Soepel Leren als Soepel Leven.