top of page

Zindelijkheid

Het zenuwstelsel en zindelijkheid, logisch!

grijpreflex pasgeborene

Zindelijkheid is iets wat voor sommige kinderen echt een probleem is.

Het op kunnen houden van ontlasting en urine is heel belangrijk. Schaamte, verstoring van je dagelijkse dingen, het kan echt heel vervelend zijn. 

​

Het is heel logisch om bij problemen met zindelijkheid naar het zenuwstelsel te kijken want prikkelverwerking gaat via het zenuwstelsel en als daar een probleem zit, zit daar ook de oplossing. 

​

Ik kijk naar twee dingen bij zindelijkheid:

  1.  Worden de prikkels van een volle blaas, goed doorgegeven aan de hersens? Zit er misschien ruis op de lijn? Ruis kan ontstaan doordat er heel veel prikkels zijn waar het kind moeilijk in kan filteren. Het kind is afgeleid en mist het signaal van een volle blaas. 

  2. Gebruikt het kind de juiste zenuwbanen die nodig zijn om de blaas aan te sturen? Bij zindelijkheid en bedplassen zijn 5 reflexen bekend die een belangrijke rol spelen. De integratie van deze reflexen kan helpen om betere controle over de blaas te krijgen. 

  3. Hoe zit het met voelen? Voelt het kind pijn goed aan? Voelt een schrammetje als een schrammetje of slaat het lichaam groot alarm in zo'n geval? Of juist andersom: Zie je een forse blauwe plek maar voelt je kind niks? Dat zegt ook iets over het goed aanvoelen van een volle blaas. 

​

Hoe weet ik nou of dat aan de orde is bij mijn kind? 

​

Herken je bij je kind

  • moeite met het verwerken van prikkels? (Het is hem of haar snel te lawaaierig, te druk) 

  • moeite bij het filteren van belangrijke en onbelangrijke prikkels (bij een klein schrammetje ontstaat een hoop verdriet maar bij een echte flinke schaafwond hoor je het kind niet)

  • moeite met concentreren? (Snel afgeleid, ook in de klas bijvoorbeeld)

  • het aanraken van de rug door je hand of door een broek of bijvoorbeeld lipjes op de kleding, geeft een sterkte reactie. 

  • niet stevig op zijn benen staan, letterlijk of figuurlijk? 

  • moeite om goed te voelen?

​

Overweeg dan eens naar de reflexen te kijken. Het is heel moeilijk om bewust al die prikkels en signalen te controleren. Reflexintegratie stimuleert het onbewust aanvoelen van signalen en het onbewust filteren. Dat brengt rust in het lijf van het kind. Veel kinderen zijn al geholpen met reflexintegratie!

​

Sinds november 2018 werk ik samen met het Kruispunt in Heemskerk, een multidisciplinair centrum voor bekkenbodem-problematiek. Samenwerken voor het beste resultaat, ook voor moeite met zindelijk worden! 

bottom of page