top of page
rand

Kennismaken

Mieke Lansbergen Soepel Leren

Mijn naam is Mieke Lansbergen- Jager. 

Ik ben behandelaar reflexintegratie en lichaamsgericht traumatherapeut en dat doe ik met veel plezier.

Voelen en invoelen zijn belangrijke dingen bij dit werk, maar kennis van zaken hebben en goed begrijpen hoe het lichaam werkt, vormen de basis waarop je kunt gaan voelen. 

Met m'n hart aan het werk en m'n voeten op de grond. Daar sta ik voor.

Hieronder beschrijf ik een en ander over mezelf. Ben jij niet zo'n lezer, bel me dan gerust en ik vertel je gewoon persoonlijk even het één en ander.  

Toen ik op een goede dag hoorde over reflexintegratie, sprak het me direct enorm aan. Ik ben begonnen met het opleidingstraject van MNRI en in 2016 opende ik de praktijk Soepel Leren en Soepel Leven. 

Het is in de praktijk begonnen met het werken met kinderen met leer- en gedragsproblemen, maar eigenlijk direct uitgebreid met het werken met volwassenen. Ook verbinding tussen ouders en kinderen is heel belangrijk voor mij. Jullie zijn het team dat samen een gezin vormt, ik loop een tijdje mee en kijk hoe ik mét jullie werk aan je vraag aan mij. 

De ervaring die ik opdeed als verloskundige (mijn eerste roeping) en leerkracht (wat ik was tussen 2010 en 2016) komen mooi van pas bij het werken als therapeut en behandelaar. Daarbij ben ik zelf in 2009 en 2010 moeder geworden van een zoon en een dochter, ook een geweldig inspirerend 'vak'. Zo maak ik zelf natuurlijk ook het een en ander mee en sta dus ook niet zo gauw raar te kijken bij wat me verteld wordt. Er is altijd ruimte voor wie je bent.

Mijn eigen bouwjaar, voor wie dat leuk vindt, is 1977. 

Het belangrijkst om te kiezen voor mij of voor een andere zorgverlener, is volgens mij of het klikt. Daarbij merk ik dat sommige christelijke cliënten het prettig vinden om een zorgverlener te kennen, die ook christelijk is. Dat is bij mij zo en ik voel me thuis in de Protestantse Kerk Nederland. Als je daar niks mee hebt, merk je er ook niks van. Als geloof of de geloofsverhalen voor jou een inspiratie- of hulpbron zijn, kun je daarmee ook bij me terecht in het traject. De praktijk is zonder meer open voor iedereen, met welke achtergrond dan ook. 

rand

Ontwikkelen

Sinds het doen van de eerste reflexintegratie-training in 2016, kwam ik in een heel nieuwe hoek terecht. Deze andere kijk op kinderen, volwassenen en leren, levert niet alleen nieuwe ideeën op, maar ook veel nieuwe vragen. 

Ik blijf me steeds ontwikkelen en heb daar enorm veel plezier in.

Zo was ik een dag op training bij Wendy Peerlings (bekend van het boek 'Stresskids'), volgde ik een workshop Movement Based Learning bij Carla van Wensen. In juni 2017 heb ik de jaaropleiding van het Centrum voor Nieuwe Leerstrategiën, CNLS afgerond en in 2020 de opfriscursus van Breincentrum waardoor ik ook Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist ben.

Deze opleidingen omvat de onderdelen Visuele Screening en Training, Ruimtelijk zicht en inzicht, Visuele verdieping, Jamara-rekenen, Woordbeeldtraining, Schrijftraining en Leesmatrix.

Ik werk met name met reflexintegratie volgens de methode van Dr. Masgutova, genaamd MNRI. Ik ben MNRI® Core in training en ik volg regelmatig verdiepende cursussen.

Meer info vind je op de Amerikaanse site: www.masgutovamethod.com. In de MNRI gids kun je precies vinden welke trainingen ik wanneer gedaan heb (zoek in de lijst bijvoorbeeld op Soepel Leren of Mieke Lansbergen). Deze gids is een onderdeel van de Nederlandse MNRI-website.  

De Ritmic Movement Training van Harald Blomberg integreert reflexen met Ritmische bewegingen. Een heel toegankelijke methode, die als heel prettig wordt ervaren door ouders en kinderen. Ik deed al een aantal modules en breidt dat uit naar gelang het aanbod. 

In januari 2021 heb ik de opleiding lichaamsgericht trauma-coaching afgerond bij het ATMA instituut. Dat de oplossing vaak in het lichaam te vinden is, staat centraal, ook hier. Ik leerde dat jaar heel veel over de achtergrond van trauma en leerde nog meer mogelijkheden om je goed en gericht te kunnen helpen. Stevige begeleiding voor mensen die veel meegemaakt hebben. Dat bied ik graag. 

wat klanten schrijven

rand

Dochter met autisme door Mieke behandeld. Bij de start was er vrijwel geen contact met dochter te krijgen en liep ze erg achter in vele motorische vaardigheden en algehele ontwikkeling. Mede dankzij Mieke haar behandeling en warme persoonlijkheid hebben we mooie vooruitgang geboekt. Mieke was altijd in staat de behandeling aan te passen op de veranderende situatie en te bekijken welke uitdaging op dat moment het beste was om aan te pakken. Ook zocht Mieke naar creatieve oplossingen om dochter die nog geen instructies op kon volgen op een actieve manier te laten deelnemen aan haar behandeling die nog leuk was ook.

Mieke is erg goed in het luisteren naar mensen en zonder enig oordeel mee te denken. Je voelt je bij haar welkom en gerespecteerd.

***

"Fijn dat deze zorgverlener met veel aandacht en rust haar zorg heeft kunnen geven, met oog voor de behoefte van mijn dochter. Ze is zich nu veel beter bewust van haar lijf en maakt ook andere sprongen in de ontwikkeling."

***

Ik had vooraf geen duidelijke verwachting, was vooral hopend. De behandelingen bij Mieke zijn voor mij een keerpunt geweest in het proces van herstel. Het is niet dat ik in mijn traject niet goed geholpen werd, maar door de behandelingen bij Mieke groeide het vertrouwen in mezelf en inzicht in wat er gebeurde en wat ik nodig had (heb). Daarnaast gaf ook de theoretische uitleg, over de werking van het zenuwstelsel, mij meer houvast en helderheid. Over de praktijk: Het is een fijne plek, goed verzorgd, straalt een prettige energie uit. Mieke is erg goed in welkom heten op haar plek. De posters aan de muur waren voor mij inspirerend in mijn proces. De sessies van Mieke zijn het geld waard, ook als ik het niet vergoed krijg. Ik heb de sessies stop gezet omdat op dit moment voldoende beweging in mijn proces ervaar. De sessies bij Mieke hebben mijn proces op een heel positieve manier in beweging gebracht, juist op het punt dat ik steeds verder vast liep en ik er moedeloos van werd. Ze heeft voor en met mij echt HET verschil gemaakt. Dat zit voor mij in de combinatie van haar professionele handelen, waarin ze voor haar zelf een hoge standaard heeft en in mijn ogen een hoge lat voor zichzelf legt, met een warme, humoristische en creatieve inslag. Ze zet echt een stap extra. en komt heel betrokken over bij haar cliënten.

***

Goedemorgen Mieke, We kunnen wel afronden met onze P. Hij zit lekker in zijn vel, is heel vaak droog (de reden waarvoor we kwamen) en als er iets is, hebben we van jou de tools gekregen er op te reageren. En dat lukt meestal ook goed. Mocht het nou toch weer een andere kant op gaan, dan weten we je te vinden.
Het is een beetje een gekke manier van afscheid nemen zo over de mail, maar ergens heb ik het gevoel dat het niet voor altijd is. Ik wil je bedanken voor je openheid en inzet voor ons. Het was heel prettig samenwerken en ik en zoon hebben veel van je geleerd. Bedankt dus!

***

Via een tip van de HB-coach van onze zoon zijn we bij Mieke terecht gekomen. Onze zoon is erg onrustig in zijn lichaam. Zijn hoofd en lichaam communiceren niet helemaal goed. Vaak is zijn hoofd al bij de voordeur, maar staat de rest van zijn lichaam nog bovenaan de trap. Door de oefeningen die we bij Mieke hebben geleerd, heeft onze zoon meer rust in zijn lichaam gekregen. Ook is hij zich nu meer bewust van zijn eigen lichaam. Nu kunnen we de oefeningen toepassen wanneer hij dat fijn of nodig vindt of al wij het nodig vinden.

Wij wonen in Alkmaar, maar vonden het zeer de moeite waard om naar Beverwijk te rijden voor de reflextherapie. Wat we als erg prettig hebben ervaren bij Mieke, is dat ze erg duidelijk is. Je weet waar je aan toe bent bij haar. 
We zijn blij dat alle sessies voor een deel werden vergoed door onze zorgverzekeraar, maar als dit niet het geval zou zijn dan waren we evengoed bij haar gebleven.

Onze zoon had het naar zijn zin bij Mieke. Hij genoot en ontspande zichtbaar als Mieke de oefeningen op hem toepaste. 

Bedankt Mieke voor alle tips en oefeningen!

 

***

Mieke is met alles professioneel maar ook niet te overdreven. Soms is het bij artsen of therapeuten zo professioneel dat contact met de client daarbij onder lijdt. Dat is bij Mieke niet het geval.

 ***

We zochten naar iemand voor hem en ons die warm, steunend, holistisch zou helpen. Erg fijn dat jij je praktijk hebt, Mieke! We voel(d)en ons gehoord en echt geholpen als gezin in de zorg voor onze zoon. Ons manneke zit beter in zijn vel door de gegevens tips. Je bent een warm, veilig rustpunt, Mieke! Doe zo verder!

***

Ik ben bij jou terecht gekomen via de internbegeleidster van de school omdat onze zoon van 9,5 jaar oud concentratieproblemen en woedeaanvallen had en eigenlijk ook nog zo goed als iedere dag in zijn bed plaste. Bij jou op het 1e consult afgesproken om het bedplassen aan te pakken (dat wilde onze zoon zelf heel graag) doormiddel van oefeningen die we thuis natuurlijk moesten blijven herhalen. Al gauw zag je verbetering. We zijn 5 keer bij je geweest en is het bedplassen nog maar zelden aanwezig. De woedeaanvallen zijn helemaal weg en hebben wij hierdoor dus een heel ander kind.

Super fijn dat we deze keuze hebben gemaakt en ik weet dat we altijd weer een beroep op Mieke kunnen doen als dat nodig is.

***

Als ik naar mijn zoon kijk, kijk ik altijd als eerste of hij een natte plasvlek heeft (hij is 7 jaar).  

 Ik zie zijn glimlach, hoor zijn grapje niet meer, ik voel zijn bruisende energie niet meer. Ik zie, ruik en voel alleen nog maar weer nat.  

Samen met Mieke en haar oefeningen heb ik weer rust in mijn lichaam en lucht in mijn hoofd gekregen en kan ik weer steeds meer genieten van zijn glimlach, grapjes en zijn bruisende energie. Stormt het nog wel eens in mijn hoofd, ja zeker, maar niet zo erg en niet zo lang meer als vroeger.  

***

Mijn eerste ontmoeting met Mieke was een paar maanden nadat ik gevloerd werd door een burn-out. Reflexintegratie was voor mijn gevoel de volgende stap in mijn herstel. Daar zou ik namelijk niet alleen praten, maar vooral met mijn lichaam bezig zijn.
Tijdens de eerste afspraak was ik gespannen, nerveus, huilerig en chaotisch: precies waarom ik naar Soepel Leven wilde. Mieke bleef heel ‘calm and collected’ waardoor ik ook kon zakken.
Waar ik heel blij mee was, was dat ze zo goed aftastte wat er nodig was, wat er mogelijk was, wat ik aan kon en wat er paste. Niet een vaststaand programma wat voor iedereen gelijk is, maar maatwerk.
Mieke blijft zichzelf ook uitdagen; nu was dat een opleiding voor trauma-therapeut. Direct kon ze wat ze daar leerde toepassen, in een geweldige combinatie van lijf en hoofd, en toen en nu. Door daartussen te pendelen, op verschillende manieren, leerde ik mezelf de veiligheid te bieden die ik nodig had.
Hoogbegaafdheid en de intensiteit die daarbij komt kijken is voor Mieke niks vreemds. Doordat ze de kennis daarover verweeft met lijfelijk bezig zijn kon ik in mijn lijf aanwezig zijn en voelen wat er daar allemaal speelde: zo nodig bij mensen die veel in hun hoofd zitten!
Mieke heeft een heerlijke combi ontwikkeld van professionaliteit, humor, lijfelijk bezig zijn, zakelijkheid, naar binnen keren, voelen, doen, uitproberen, nieuwsgierigheid, openheid, zachtheid en warmte. Een combi die voor mij maakte dat ik bij haar essentiële dingen over mezelf geleerd heb; dingen als hoe ik kan ontspannen, hoe ik luister naar mijn lichaam en bovenal: hoe ik steeds meer kan zijn wie ik ben.
***​

Hoi Mieke, hierbij het stukje voor op je site: 

Wat kijk ik terug op een bijzonder pad wat ik samen met jou heb mogen bewandelen. Ik kwam bij jou met de vraag om mij te helpen mijn prikkels op een andere manier te kunnen verwerken. Samen zijn we aan de slag gegaan en leerde je mij om meer in mijn lichaam aanwezig te zijn. Beetje bij beetje kon ik dat zelf ook ervaren. In mijn hoofd werd het rustiger. Ik raak minder snel overprikkeld en het was een geweldig compliment om dat ook van mijn dochter te horen. Omdat ik meer vertrouwt raakte met mijn lichaam, kan ik beter in het hier en nu blijven met mijn aandacht. Met dank kijk ik terug naar de fijne sessies met jou.

****

Onze zoon (toen net 8, groep 4) liep tijdens de eerst lockdown ontzettend vast in het leren. We hebben deze tijd waarin hij uitviel en geen thuisonderwijs volgde, kunnen gebruiken om onderzoek te laten doen naar zijn leerbehoeften. En om E een tijd te geven van herstel, door oa de reflex integratie bij Mieke. 

Hier kwam oa uit dat hij meerbegaafd was. Maar ook was er sprake van een visuele disfunctie. En daarnaast had school, het moeten, en niet begrepen worden, onderpresteren en onder de radar blijven, veel stress en negatieve emoties en associaties gegeven in zijn hoofd en lijf. (trauma)

Wat naast gepast onderwijs nodig was eerst, was dat zijn zenuwstelsel tot rust werd geholpen. 

 

Wij waren niet bekend met reflex integratie, maar het onderzoeksbureau raadde dit aan om aan de basis te beginnen bij E.

We hebben verschillende reflex therapeuten gebeld en uitgezocht, maar Mieke had plek én zij begreep de situatie meteen. 

We voelden ons in het eerste telefoongesprek meteen begrepen en zaten direct op een lijn. 

Daardoor zijn we 6 keer naar Beverwijk gereden vanuit Ermelo. En we hebben die (reis)tijd ook gebruikt als quality tijd met onze zoon, we zagen het als een uitje. :)

 

Het contact met Mieke was heel passend bij ons, open en eerlijk, puur. 

Onze zoon, die absoluut niet van praten (en aanraking) houdt, stond heel snel open voor Mieke en deze vorm van therapie. 

Hij gaf zich er al snel aan over terwijl hij echt een kat uit de. boom kijker is, en niet snel mensen vertrouwt. 

Mieke is lief, grappig en ontwapenend. En neemt het kind en de ouders serieus. 

Daarbij is het heel fijn dat Mieke thuis is in het onderwijs en die kennis ook meeneemt in het kijken en begeleiden. 

 

Mieke was ook lief voor ons, aanmoedigend, geruststellend en liet haar vertrouwen in de situatie steeds weer blijken. 

Daarnaast heeft zij ons goed meegenomen in het aanleren van de oefeningen, die we tot op heden nog dagelijks doen met onze zoon. 

Zijn lichaam heeft er nog steeds behoefte aan en het is een moment van fysieke aandacht aan het eind van een dag. 

Het heeft de band tussen mij en mijn zoon versterkt en zelfs heb ik soms ervaren dat ik een stukje hechting over kon doen, door de (bondings)oefeningen heen. Heel erg bijzonder en wat ik nooit had verwacht. 

Het bracht mijn zoon zichtbaar veel meer ontspanning en alle begeleiders om hem heen merkte dat het een heel stuk beter met hem ging. Hij werd opener, vrolijker. 

Het leren zelf is nog niet helemaal op de rit, maar we hebben een hele slag gemaakt. Aan de basis. Een ontspannen zoon die open staat voor de nieuwe dag. 

 

Heel erg gaaf dat we reflex integratie hebben ontdekt en Mieke op ons pad kwam. 

Een geschenk uit de hemel, dat we met beide handen hebben aangepakt. 

*** 

Na een spoedoperatie aan mijn buik, bleef ik rondlopen met klachten. Zowel lichamelijke als mentale klachten. Duizeligheid, was mijn voornaamste klacht en van mijn duizeligheid werd ik ontzettend onzeker en bang. Ik kreeg paniekaanvallen en zat maanden thuis van werk. Ik was moe, lag veel op de bank en leek maar niet te kunnen herstellen van mijn operatie. Van alles had ik al geprobeerd, fysiotherapie, osteopathie, accupunctuur, bezoekjes aan een psycholoog, coach, mensendieck, noem het maar op en ik had het geprobeerd. Het hielp allemaal voor even, maar mijn klachten keerde altijd terug. Mijn sport instructrice wees mij, na de zoveelste blessure op ‘reflexintergratie’. Zo ben ik bij Mieke terecht gekomen.

Mieke heeft mij (en mijn lichaam) geleerd hoe ik weer kan ontspannen en hoe mijn lichaam gedoseerd kan reageren op stress. Je hoeft niet altijd vol gas te geven, maar het mag ook een klein beetje. Door de oefeningen en begeleiding van Mieke ben ik meer gaan luisteren naar mijn lichaam en heb ik geleerd dat het soms ook oke is om je even niet zo oké te voelen.

Ik vond het erg fijn om zelf aan de slag te mogen met mijn oefeningen, ik was super fanatiek want ik wilde zo graag van mijn klachten af. En ik merkte ook al snel resultaat.

Ik heb de oefeningen van Mieke als leerzaam ervaren. Hoewel ik aan het begin nog een beetje moest lachen (ik dacht, gaat dit mij helpen?) heb ik er zo ontzettend veel baat bij gehad!

De communicatie vond ik heel fijn, vanaf de eerste afspraak voelde ik mij volledig op mijn gemak. Ik kon alles bij je kwijt, niets was te gek. Soms was ik verdrietig of boos, of heel erg moe. Het mocht er allemaal zijn.

Het is lastig uit te leggen aan mensen, wat je precies doet. Sommige mensen vinden het ‘zweverig’. Ik dacht er aan het begin misschien ook wel een beetje zo over. Maar ik heb zoveel geleerd en het heeft mij heel erg goed gedaan!

***

We zijn bij Mieke gekomen met de vraag of zij onze dochter van 7 jaar kon helpen. Ze kampte met veel onrust na een zeer nare periode. Mieke is integer, alert en doelgericht aan het werk gegaan. Het resultaat is dat de stress-reacties behoorlijk zijn verminderd en wij ‘onze meid’ weer herkennen. Ze is meer en meer zichzelf aan het worden.

Door de vertrouwenwekkende behandelrelatie hebben we ervoor gekozen om ook zelf behandeld te worden. En ook onze zoon van 9 jaar. De behandelingen hebben mij persoonlijk rust en inzicht gegeven. Mooie mijlpalen om weer verder te groeien.

*** 

Wat zit ons brein toch wonderlijk in elkaar! Best gek als iemand allerlei oefeningen met je lijf doet, waardoor je lijf vanzelf vertelt wat er aan de hand is. Door die fysieke aanrakingen en oefeningen zou het dan beter met je moeten gaan. Hoe dan?! Ik heb er niet teveel over nagedacht en mezelf er maar aan overgegeven. Met resultaat! 

Mij werd MRNI aangeraden toen ik in gesprekken met een counselor vastliep, doordat er een blokkade zat tussen mijn denken en voelen. Ik vond het moeilijk om de verbinding met mezelf en anderen te voelen. Bij het begin van de behandeling werd al snel duidelijk dat mijn lijf voortdurend op 'aan' stond, waardoor ik spanning in mijn lijf had. Het was even wennen, maar al snel kwam mijn lijf meer tot rust met o.a. de bondingsreflexen, die ik ook veel thuis heb gedaan. In plaats van veel te denken en te analyseren, ben ik nu steeds beter in staat om te doorvoelen wat ik ten diepste voel. Ik ben dus meer verbonden met mezelf. Het proces bij de counselor is soepeler gaan verlopen en zo zijn deze twee trajecten hand in hand gegaan en hebben veel herstel gebracht. Ik had wel wat geduld met mezelf nodig, maar Mieke wees me er steeds op dat het oké was en dat ik elke keer weer stappen maakte. 

Mieke heb ik leren kennen als een enorm gedreven en deskundig mens die alles uit de kast haalt om je weer een stap verder te helpen. Ze gaat met respect met jou en je grenzen om, maar daagt je ook uit. 

alle rust voor z'n werk

Wij zagen onze zoon begin groep 3 blokkeren. Thuis merkten we dit aan boze buien en niet naar school willen. Zelfs zijn sporten en de dingen die hij leuk vindt brachten strijd. Op school was er een stagnatie van zijn leren. Eind van het schooljaar kwamen we bij Mieke terecht. Zij heeft 5 keer met hem gewerkt en we kregen huiswerk mee. We merken dat hij weer durft te leren, durft te laten zien wat hij kan en wat hij moeilijk vindt. 

 

Onze zoon heeft hier zelf beeld en woorden aan gegeven. 

Met rust en aandacht werken en goed zien wat je voor ogen krijgt. 

Dat dat gelukt is zie je op deze tekening. 

Dankjewel man! 

***

Het zwemmen vorderde niet zo snel, dus wees de zwemjuf ons op Mieke van Soepel Leren. Onze zoon (7) kwam binnen als een angstig en gespannen mannetje. Door de oefeningen, het geduld en de aanpak van Mieke werd hij steeds vrijer en opener. Hij vindt de oefeningen prettig en vraagt er elke avond naar. Hij vindt nieuwe dingen doen en leren erg spannend en gaat dat het liefst uit de weg. Nu hij meer ontspannen is, gaat hij nieuwe dingen makkelijker aan en is minder snel gefrustreerd.

Zo fijn dat hij nu zoveel vrolijker is, dank je wel Mieke!

***

Vader: Ik ben heel blij dat we 5 keer geweest zijn. Naast de oefeningen die we voor onze zoon gekregen hebben, is er ook meer begrip ontstaan. Nu we zien welke reacties eigenlijk gewoon reflexen zijn, reageren we daar ook anders op. Voor school heeft dat ook erg geholpen. En door de oefeningen heeft hij meer controle over zijn lichaam gekregen. Met de oefeningen kunnen we wel even voort, je hoort van ons als het nodig is. 

***

Mieke bedankt voor alle goeie zorgen. We hebben dankzij jou een heel ander kind ervoor terug gekregen. Door jou hebben we de juiste handvatten gekregen om haar meer zelfvertrouwen te geven en te vertrouwen op zichzelf en ons. Ze heeft zich prachtig ontwikkeld en ook de emotie regulatie heeft ons onwijs geholpen het gezelliger te maken thuis. Dankzij de fijne oefeningen , tips en aanwijzingen heeft onze prachtige dochter zich nog mooier kunnen ontwikkelen, ten goede van zichzelf.  Nogmaals bedankt dat we de mogelijkheid kregen ons als gezin te sterken binnen jou praktijk

***

De vader van een cliënt schrijft  

Wij zijn bij Mieke terecht gekomen omdat onze dochter niet goed in haar vel zat. De manier waarop Mieke met onze dochter aan de slag is gegaan en de oefeningen die we thuis konden doen zorgden voor een betere band tussen ons als ouders met onze dochter. Daarnaast ook meer ontspanning in het lijf en daardoor een gezelligere en fijnere sfeer thuis.

Mieke gaat op een mooie en respectvolle manier om met ons en sluit aan bij wat wij denken dat nodig is. Na 5 behandelingen hebben wij een gedragsverandering gezien, zowel bij onszelf als bij onze dochter.

 

Dank!

***

Onze zoon van nu 7 startte vorig jaar in groep 3, maar liep tegen de herfstvakantie al tegen het feit aan dat lezen best lastig was en het hem heel veel energie kost, terwijl hij praat als ‘Brugman’. Na gesprek op school en halvering van zijn werk gaf dat enig lucht, maar het rapport in januari gaf een ‘frustrerend’ niveau van lezen aan. Squla aangeschaft en regelmatig oefenen, dit had enig effect, maar hij werd er niet energieker van. Na overleg met school alvast besloten om groep 3 over te doen om hem wat meer tijd te geven.

Bij toeval het verhaal over ‘Soepel-leren’ gelezen.

Met een eenvoudige oefening was binnen een paar minuten duidelijk dat links en rechts niet samenwerkten (hersenen en ogen). Tevens vastgesteld dat meerdere reflexen niet reageerden zoals verwacht mocht worden. Uitgebreide test bij Optometrist Hans de Bruin afgenomen en het beeld werd bevestigd dat links en rechts niet samenwerken en hij geen stabiel beeld had, laat staan dat hij het kon lezen. Gestart met reflexintegratie bij Mieke en ook thuis oefeningen gedaan. Wat een mooi gezicht dat hij volledig de oefeningen accepteert die Mieke met hem doet. Voor deze periode hadden we nog nooit van reflexintegratie en een onrijp zenuwstelsel gehoord.

Voor ons was een mooi resultaat dat het hinkelpad op school voor de zomervakantie toch echt een brug te ver was. Aan het eind van zomervakantie lag er een hinkelpad bij ons Landal huisje. De 2e dag zei hij ‘Pap ik kan het hoor!’ en zo geschiede. Op de scouting was de vraag of er ook een ‘uit knop’ op zat. Van energie gebrek is totaal geen sprake meer en lezen gaat als een trein.

Wat vallen vele puzzelstukjes op hun plek (alles in zijn mond stoppen, laat lopen, laat zindelijk, moeilijk lezen etc.). Wat een luxe dat we hem hebben kunnen helpen om zijn ontwikkeling een boost te geven en dat binnen een half jaar tijd.

bottom of page