Samenwerking met Het Kruispunt
Sinds november 2018 werk ik samen met de therapeuten van Het Kruispunt. Het Kruispunt is een multidisciplinair zorgcentrum voor bekkenproblematiek waar onder meer gespecialiseerde fysiotherapeuten, een psycholoog, een seksuoloog en een osteopaat samen werken aan de begeleiding bij problemen rond het bekken.
Omdat het zenuwstelsel een belangrijke rol kan spelen bij problemen rond het bekken, is het aanbieden van reflexintegratie een waardevolle toevoeging.
​
Problemen van het bekken
Bij problemen rond het bekken kun je denken aan problemen met spanning in de bekkenbodem of rug, moeite met het controleren van de blaas, pijnklachten in de buik of verstopping. Door waar nodig te overleggen met de collega’s van Het Kruispunt, kan ik je mogelijk ook beter van dienst zijn bij het werken aan deze problemen.
​
Waarom die belangstelling voor het bekken?
Dat heeft sterk te maken met mijn achtergrond als verloskundige. Jaren werkte ik met veel plezier in de zorg en die belangstelling is altijd gebleven. Doordat ik talloze zwangeren begeleide en bij 700 baringen aanwezig was, weet ik veel over de invloed van zwangerschap, bevallen en de kraamtijd op het bekken. Ook begrijp ik mede daardoor extra goed, hoe belangrijk het is om met zorg om te gaan met vragen, problemen en klachten rond dit heel persoonlijke deel van je lichaam. Door de samenwerking met Het Kruispunt aan te gaan is de kwaliteit van zorg denk ik nog beter dan de zorg die ik in mijn eentje kan bieden.
​
Wat zijn veel voorkomende bekkenproblemen van niet geïntegreerde reflexen?
​
Problemen met prikkelverwerking
-
Signalen worden helemaal niet opgepikt.
-
Verkeerde signalen worden doorgegeven.
Voorbeelden hierbij zijn:
-
Continentie-problemen waarbij je eigenlijk niet aanvoelt dat je moet plassen. Het prikkelfilter filtert te weinig, waardoor er zoveel prikkels binnenkomen dat de prikkels vanuit de blaas niet meer helder onderscheiden worden. Of het prikkelfilter is zo sterk afgesteld dat prikkels te veel worden geblokkeerd, daardoor komt de prikkel uit de blaas ook niet aan.
-
Mensen met problemen met het lichaamsbesef. Het kan moeilijk zijn om aan te voelen waar je bekkenbodem is. Soms gaat dat ook samen met houdingsproblemen en moeite om te voelen waar je voeten zijn en contact met de aarde te houden.
-
Je ervaart pijn bij aanraken, terwijl er eigenlijk van normale aanraking sprake is of je ervaart juist geen pijn, terwijl dat wel aan de orde is. (En je komt er bij het douchen achter dat er een schaafwond op je knie zit, dat was nog niet opgemerkt na het vallen).
Problemen met algehele onrust en onveiligheid in het lichaam
-
Het basis-gevoel van veiligheid is niet optimaal. Je staat bijvoorbeeld ook niet stevig op je benen.
Voorbeelden hiervan zijn:
-
Je ervaart veel onrust of angst in het lichaam (ook jonge kinderen!). Je staat eigenlijk niet ontspannen op je benen/ in het leven. Ligt gespannen op de behandeltafel. Voor jonge kinderen geldt dat ze moeilijk los komen van moeder, bij spannende situaties worden de klachten erger. Vaak zijn dan de schrikreflexen te actief.
​
​
Problemen met het aansturen van spieren.
-
Het signaal van het brein komt niet goed aan bij de spieren waar het signaal heen gestuurd wordt.
-
Een niet geïntegreerde rugreflex wordt vaak gezien als een van de oorzaken van rugklachten, schouderklachten en blaasproblemen. Het contact met de spieren is niet optimaal.
​
Life-events of trauma uit het verleden, geven nog steeds lichamelijke stress-reactie.
-
Op prikkels die gegeven worden in een neutrale en veilige situatie, reageert het lichaam met een alarmreactie.
Voorbeelden hiervan zijn:
-
Aanraking door een vertrouwde therapeut of door de partner, leveren een schrikreactie op in het lichaam. Samentrekken van spieren, bol trekken van de rug, niet aangeraakt willen of kunnen worden. De nood-maatregelen van het lichaam die je beschermen in levensbedreigende situaties, zijn nog actief ondanks dat de levensbedreigende situatie (al jaren soms) voorbij is.
-
Je schrikt snel van geluid of reageert sterkt op fel licht, waar de reactie van het lichaam “overdreven” en als storend wordt ervaren.
​