top of page

schrijven

Testje!

Probeer het teken dat je ziet eens netjes over te schrijven. Let goed op de vorm en de richting van de tekens, dat is heel belangrijk. 

Doe het met je niet-handige hand, maar let wel goed op je pengreep !

Dat is lastig! 

Zo kan schrijven voelen als je probeert te schrijven met niet-geïntegreerde reflexen. Je hand grijpt je potlood, die reflex is nog actief. Om je pen goed vast te houden, moet je jezelf voortdurend corrigeren. 

Het is voor kinderen enorm lastig (of onmogelijk!) om tegelijk hun pengreep te corrigeren, de vorm van de letters goed te maken en de juiste letters te kiezen (de juiste spelling toe te passen). Dat ervaarde je net zelf even in het bovenstaande testje. 

Door reflex-integratie, kun je twee van deze problemen oplossen. De grijpreflex in je hand kunnen we integreren. Daardoor wordt het goed vasthouden van je pen echt een automatisme. Dat is al één aandachtspunt minder. 

Vervolgens leren we soepel de letters te maken. Toen iedereen dat leerde, zat jij nog met die pengreep te worstelen, maar nu je hand rijp is, gaat dat ook lukken! 

En dan is het tijd voor de juiste spelling! Je hoeft niet meer op je hand te letten, je letters komen soepel op papier, er is ruimte over! 

Wow. Dat maakt het schrijven soepel!

bottom of page